Ce este perimenopauză?
Perimenopauză este perioada de timp în care corpul unei persoane trece în menopauză. De obicei, începe la mijlocul până la sfârșitul anilor 40 și durează aproximativ 4 ani.
În timpul perimenopauzei, perioadele menstruale pot fi mai lungi sau mai scurte, precum și mai grele sau mai ușoare decât de obicei. În afară de perioadele neregulate, aproape 90% dintre persoanele care suferă de perimenopauză prezintă simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, somnul slab, problemele de dispoziție și uscăciunea vaginală. are o afecțiune care crește riscurile asociate medicamentelor. Strategiile pentru a face față schimbărilor fizice și emoționale includ factori de stil de viață, cum ar fi să rămână activ și să se implice în tehnici de reducere a stresului.
Citește mai multe pentru a afla despre simptomele și gestionarea perimenopauzei.
Ce este?
Perimenopauză se referă la anii care au dus la menopauză, care este atunci când perioadele menstruale se opresc permanent. În majoritatea oamenilor, durează aproximativ 4 ani.
În acest timp, ovarele fac diferite cantități de estrogen și progesteron. Aceste fluctuații hormonale provoacă simptome perimenopauză.
semne și simptome
Semnul principal al perimenopauzei este perioadele menstruale neregulate. Aceasta poate implica unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- mai lungi sau mai scurte decât perioadele obișnuite
- Perioade mai grele sau mai ușoare
- Perioade omite
În plus, multe persoane prezintă simptome de menopauză. Acestea pot include bufeuri, care afectează 80% dintre indivizi, împreună cu:
- Somnul slab
- Uscăciunea vaginală
- Intercorese dureroase
Aflați mai multe despre diferențele dintre menopauză și perimenopauză.
Cum să gestionați simptomele perimenopauzei
Managementul include medicamente hormonale, medicamente nonhormonale și modificări ale stilului de viață.
Managementul cu hormoni
Un studiu 2016 raportează că femeile cu bufeuri, somn slab, dispoziție adversă sau uscăciune vaginală au o probabilitate puternică ca simptomele lor să fie legate de perimenopauză. Pentru majoritatea oamenilor, hormonii sunt cel mai eficient tratament.
Cu toate acestea, unii oameni au contraindicații, care sunt condiții care ar face mai problematice efectele secundare și riscurile hormonilor. Acești indivizi nu ar trebui să ia medicamente hormonale.
Terapia cu hormoni menopauză abordează toate simptomele și vine sub diverse forme, inclusiv:
- Pastile, cum ar fi etinil estradiol (estinil)
- Patch-uri, cum ar fi o combinație de estradiol și norethindrone (CombiPatch)
- creme vaginale, cum ar fi 17 β-estradiol cremă vaginală (Estrace)
Managementul cu medicamente nonhormonale
Pentru cei care nu pot sau preferă să nu ia medicamente hormonale, sunt disponibile alte opțiuni care abordează simptomele individuale. Acestea includ:
- paroxetină (paxil): Acesta este un antidepresiv care crește cantitatea de serotonină din creier. Medicii îl prescriu pentru bufeuri și un studiu a constatat că își reduce frecvența cu 33–67%.
- Gabapentin (orizant): Acesta este un medicament anti-sechestru pentru bufeurile care apar noaptea. Cercetările mai vechi din 2013 au concluzionat că poate reduce bufeurile la persoanele care nu pot lua hormoni.
- Ospemifen (Ospyna): Aceasta este în clasa de medicamente numite modulatoare selective ale receptorilor de estrogen. Schimbă structura și pH -ul vaginului, ceea ce ajută la ameliorarea uscăciunii vaginale și a actului de relații dureroase.
- Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI): Aceasta este o clasă de antidepresive care pot scuti condițiile de dispoziție asociate cu menopauză. Un exemplu este Citalopram (Celexa).
- melatonină: Acesta este un hormon pe care creierul îl produce. Poate îmbunătăți somnul, dar experții nu sunt siguri dacă beneficiile depășesc efectele secundare potențiale.
Cercetările indică faptul că remediile de non-medicamente pentru simptomele menopauzei sunt în mare parte ineficiente. În plus, unele produse pe bază de plante nu sunt sigure și pot provoca efecte secundare grave. De exemplu, Black Cohosh, un remediu pe bază de plante pentru menopauză, poate provoca daune hepatice.
Managementul cu schimbări de stil de viață
Institutul Național de îmbătrânire sfătuiește următoarele schimbări de stil de viață pentru bufeuri:
- Purtând un ventilator portabil
- Pansament în straturi
- renunțarea la fumat (dacă este cazul)
- Evitarea cafeinei, alcoolului (dacă este cazul ) și mâncare picantă
- Menținerea unei greutăți moderate
vs. Menopauză
Graficul de mai jos arată diferențele dintre perimenopauză și menopauză.
Caracteristică | Perimenopauză | Menopauză |
---|---|---|
Definiție | Tranziția de câțiva ani în menopauză | Faza care începe după 12 luni de a nu avea o lunară lunară Perioada |
Vârsta medie | MID până la sfârșitul anilor 40 | în jur de 52 de ani în vârstă |
Ovarele | Faceți niveluri fluctuante de estrogen | realizează cantități mici de estrogen |