La Défense, Paris
+06 48 48 87 40

Testele funcției renale: Tot ce trebuie știți

Testele funcției renale: Tot ce trebuie să știți

Testele funcției renale sunt proceduri simple care utilizează fie sângele, fie urina pentru a ajuta la identificarea problemelor din rinichi. Există câteva tipuri diferite de teste cu funcții renale care investighează diverse aspecte ale funcției renale.

Un test de funcții renale poate verifica dacă rinichii filtrează prea lent produsele deșeuri. Un alt tip de test poate vedea dacă rinichii scurg proteine ​​în urină.

Un medic care crede Toți adulții.

ca Fundația Națională a Rinichilor, 1 din 3 adulți din Statele Unite sunt expuse riscului de boli renale, iar multe persoane cu forme timpurii ale bolii nu au simptome. Este important să diagnosticați și să tratați starea din timp înainte de a putea face orice daune permanente.

În acest articol, aflați despre o varietate de teste de funcții renale și rezultatele acestora.

funcție renală Testele vizează https://produsrecenzie.top/alkotox/ fie sângele, fie urina și măsoară diferite aspecte ale funcției renale.

De multe ori, medicii vor comanda mai mult de un test simultan pentru a obține o imagine mai largă a funcției generale a rinichilor.

Rinichii joacă un rol esențial în menținerea corpului sănătos. Principala lor treabă este să filtreze deșeurile din sânge și să le trimită din corp în urină.

leziuni la rinichi pot împiedica rinichii să filtreze deșeurile în mod corespunzător, lăsând -o să rămână în corp și să provoace simptome periculoase.

Testarea regulată poate ajuta la identificarea problemelor precum boala renală în stadii foarte timpurii, ceea ce face posibilă oprirea progresului bolii.

Medicii pot comanda și alte teste către Obțineți mai multe informații despre rinichi, cum ar fi teste imagistice sau o biopsie.

Citiți mai departe pentru a afla despre diferitele tipuri de teste de funcții renale.

teste de urină

Urinală

Analiza urinară este un test larg de urină care ajută medicii Identificați problemele de bază sau determinați ce test să utilizați în continuare. Analiza urinară poate ajuta la identificarea multor particule nedorite în urină, cum ar fi:

Dacă testul revine pozitiv pentru una sau mai multe dintre aceste particule, poate indica o problemă de bază, cum ar fi:

  • Infecții cu rinichi sau vezică
  • Boala renală
  • Pietre de rinichi

Microalbuminurie sau teste de raport albumină-creatină

Aceste două teste necesită o probă de urină mică. Ambele ajută la identificarea nivelurilor de albumină în urină.

Albumina este o proteină importantă în sânge. Dacă rinichii filtrează prea multă albumină în urină, poate fi un semn că nu își fac treaba corect.

un albumină de urină rezultat de 30 de miligrame pe gram (mg/g) sau mai puțin este normal. Orice mai mare decât acesta poate fi un semn al bolii renale.

Microalbuminuria este un test mult mai sensibil, care poate detecta chiar și cantități minuscule de proteină în urină.

oameni care sunt cu un risc mai mare pentru boala renală ar putea fi nevoi să facă un test de microalbuminurie, chiar dacă alte teste de proteine ​​din urină revin negativ.

Test de clearance pentru creatină

Un test de clearance al creatinei este atât un sânge, cât și un sânge, cât și test de urină. Aceasta implică colectarea întregii urine pe care o persoană le creează în 24 de ore, precum și luarea unei probe mici de sânge.

Creatina este un produs deșeu în organism care apare în mod natural din utilizarea zilnică în mușchi.

Medicii compară cantitatea de creatină din eșantionul de urină cu nivelurile de creatină din sânge. Această comparație arată cât de multe deșeuri se filtrează rinichii, ceea ce poate fi un indicator al sănătății lor generale.

Teste de sânge

Pentru teste de sânge, un medic sau o asistentă va introduce un ac în brațul unei persoane pentru a desena o mică probă de sânge. Este posibil ca persoana să aibă nevoie să postească în prealabil sau să facă testul primul lucru dimineața.

Test de creatină serică

Nivelurile de creatină serice care sunt prea mari pot fi un semn că rinichii au probleme își fac treaba. Medicii vor comanda, de asemenea, un test de creatină serică ca parte a testului de autorizare a creatinei.

Fundația Națională a Rinichilor Rețineți că nivelurile de creatină serice peste 1,2 pentru femei sau 1,4 pentru bărbați pot fi un semn timpuriu că rinichii nu sunt funcționând așa cum ar trebui. Aceste numere pot crește în continuare pe măsură ce boala renală progresează.

Medicii pot calcula, de asemenea, rata de filtrare glomerulară a unei persoane (GFR) folosind acest test pentru a confirma diagnosticul lor sau a comanda mai multe teste pentru a -și verifica rezultatele.

Testul GFR ia rezultatele unui test de creatină serică și le ajustează pentru o serie de alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și rasa. Valoarea tipică GFR este de 60 sau mai mare. Un GFR în jur de 60 sau mai jos este un semn al problemelor renale.

Test de azot din uree din sânge

Testul de azot din uree din sânge (BUN) verifică alte produse reziduale din sânge, cum ar fi cum ar fi azot de uree.

azotul uree apare ca proteine ​​din alimentele care se descompun, iar nivelurile ridicate pot fi un semn că rinichiul nu filtrează aceste produse reziduale. Între 7 și 20 de miligrame pe decilitru. Valorile mai mari ar putea fi un semn al unei afecțiuni de bază care afectează rinichii.

Cu acest lucru, multe alte lucruri pot afecta nivelurile BUN, cum ar fi medicamente sau antibiotice. O dietă care este foarte bogată în dieta proteică poate afecta și nivelurile.

Medicii vor compara de obicei aceste rezultate cu rezultatele unui test de creatină pentru a înțelege mai bine cât de bine rinichiul filtrează aceste deșeuri.

Teste imagistice

Testele de imagistică pot ajuta medicii să identifice orice modificare fizică la rinichi, cum ar fi leziuni sau pietre la rinichi.

ultrasunete

Testele cu ultrasunete folosesc unde sonore inofensive pentru a face poze. Medicii pot comanda o ecografie pentru a căuta schimbări în forma sau poziția rinichilor. De asemenea, pot solicita o ecografie pentru a verifica dacă există tumori sau blocaje, de exemplu, pietre la rinichi.

scanări CT

O scanare CT folosește o serie de imagini cu raze X pentru a crea mai multe Imagine în profunzime, 3D a rinichilor. Poate ajuta la identificarea oricăror modificări structurale sau deformații la un rinichi.

Uneori, scanarea necesită injectarea persoanei cu un colorant, care poate fi problematică pentru persoanele care pot avea boală renală.

Biopsiile

În unele cazuri, medicii pot dori să efectueze o biopsie renală. Acesta este un proces care implică introducerea unui ac mic în rinichi pentru a îndepărta țesutul rinichi. Medicul va trimite țesutul la un laborator pentru testare.

Medicii pot comanda o biopsie atunci când trebuie să identifice o boală specifică și să vadă cât de bine poate răspunde la tratament. De asemenea, pot utiliza o biopsie pentru a determina evoluția bolii renale.

Rezultatele

Rezultatele pozitive la teste multiple sunt semne că există o problemă de bază în rinichi.

Rezultatele fiecăruia dintre aceste teste îi ajută pe medici să obțină o imagine mai bună a sănătății generale a rinichilor. Testele pot identifica, de asemenea, markeri ai bolii renale și justifică comandarea mai multor teste.

Odată ce au identificat că există o problemă la rinichi, medicii vor lucra pentru a diagnostica în detaliu problema și a dezvolta un plan de tratament.

Multe condiții de bază posibile pot duce la pierderea funcției renale. Un diagnostic amănunțit este esențial pentru a găsi tratamentul corect în fiecare caz.

Takeaway

Testele funcției renale sunt o parte vitală a diagnosticului și tratării tulburărilor care afectează rinichii. Chiar dacă o persoană nu are încă simptome, este posibil ca unii oameni să fie nevoiți să facă testări regulate.

Institutul Național de Diabet și Digestiv și Boli renale recomandă persoanelor cu risc mai mare pentru probleme renale să primească teste regulate ale funcției renale . Persoanele cu risc ridicat includ cei cu:

  • hipertensiune arterială
  • Diabetul
  • boli de inimă
  • Un istoric familial al rinichilor boala sau insuficiența renală

Testele obișnuite ale funcției renale pot ajuta la identificarea problemelor la rinichi mai devreme și când perspectiva este cea mai bună.

urmând un plan de tratament, oamenii pot ajuta Prevenirea progresiei afecțiunii. Lucrul direct cu un medic este cel mai bun mod de a monitoriza și gestiona orice semne de deteriorare renală sau de condiții de bază.

  • Blood/Hematologie
  • Dispozitive/Diagnosticare medicale
  • urologie/nefrologie

Știri medicale astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .

Related Posts